Speccen

Ganska direkt när vi kommit tillbaka från sommarlovet var det dags att fara iväg på specialisering, där man fick välja antingen paddling eller klättring. Det var ett svårt val tycker jag, då jag inte har någon tiigare erfarenhet inom något av det och tycker att båda är väldigt kul. Efter mycket velande fram och tillbaka valde jag dock paddelspeccen – något jag inte ångrade en sekund väl det hade dragit igång!
 
Speccen var som uppdelad i tre delar:
Del 1 – Åland. Vi paddelspeccare for till Åland där vår paddelinstruktör och lärare driver paddelföretag så vi fick möjlighet att använda hans kajaker och fräscha upp vår egen paddling.
Del 2 – Kurs och veckotur med NFL (förstaårseleverna) under deras paddelblock.
Del 3 – Lofoten!
 
Allra först for vi alltså till Åland, där tanken var att vi skulle få fokusera ganska mycket på vår egen paddling, lite damma av kunskaperna vi fått i NFL och under "inför speccen" i våras. Vi övade på olika räddningar, navigering, rollar, att lära ut paddling och gjorde även en dagstur i fantastiskt väder. Under tiden bodde vi på en liten camping nära Mariehamn.
 
Paddelboden
 
Morgonvyn från tältet
 
 
 
 
 
Paddelbrännan infann sig efter bara några dagar
 
Nattpaddling
 
Lite grejer blev det som skulle hit och dit hela tiden ;)
 
Sedan kom vi hem till Kronoby några få men intensiva dagar, då vi packade upp och packade om parallellt med att vi planerade en tredagars introduktionskurs i paddling och en efterföljande veckotur för NFL. Varje år har nämligen klätterspeccarna först NFL på deras (NFLs) klätterblock, och sedan kommer de till oss paddlare och så har vi dem under deras paddelblock, så det är vi i NFG som lär dem allt inom paddlingen, och vi har i vår tur hjälp och stöd från våra instruktörer och lärare. Väldigt effektivt sätt att lära sig att lära ut i alla fall! Kursen gick superbra, jag hade en väldigt tacksam grupp med taggade NFLare som ville lära sig allt och lite till. Sedan for vi ut på tur i nästan en vecka i små grupper i Larsmo skärgård. Vi var tre från paddelspeccen med fem NFLare som paddlade tillsammans i bättre väder än det hade varit på hela sommaren, och turen bjöd på kvällsdopp efter varma paddlingsdagar (i början av september!) och orangerosa solnedgångar med fri horisont. Men ocksp mycket hjärnspöken för min del – jag har ibland svårt att inse att jag är duktig nog att hålla kurs inom något som jag tycker att jag själv precis lärt mig. Men det var väldigt lärorikt ändå, även fast vi var i "instruktörsposition" denna gång.
 
 
 
Storhandling på Prisma kl 22:00 dagen inan tur
 
 
 
Nattar kajakerna
 
 
 
 
 
Kvällsutvärdering runt elden – mysigaste som finns!
 
 
 
Navigeringslektion
 
Efter turen kom vi hem till Kronoby och fick tillslut någon dag att pusta ut och möta upp klätterspeccarna som hade varit i södrare delar av Finland, och så åkte vi gemensamt till Lofoten. För oss paddlare stod rockhopping, surf och tidvattenpaddling på schemat – något som jag inte har någon som helst tidigare erfarenhet av. Jag såg väldigt mycket fram emot "bara" att komma till Lofoten då jag sett så mycket fina bilder därifrån. Och jag blev allt anat än besviken! Fick snarare sitta i bilen och konstant plocka upp hakan från golvet bara på vägen dit. Visade sig vara en plats som måste vara den vackraste jag någonsin varit på, och det har inte gått många timmar under hela hösten och vintern som jag inte tänkt på hur gärna jag vill tillbaka dit :)
Vi bodde vid Vågakallen en bit utanför Svolvær och paddlade där. Där upplevde jag nog också speccens roligaste dag: när jag och Lisa fick hänga med vår lärare Erik på rockhoppingträning bland klipporna och tidvattnet. Helt otroligt kul! Norrsken bjöds vi på typ varannan kväll och två hästar gick i en hage precis bredvid där vi satt upp våra tält. Vad mer kan man önska sig?
Några dagar for vi till Flakstad och lärde oss surfa med kajakerna, vilket var vansinnigt svårt till en början men så fruktansvärt kul när man väl fick till det. Riktigt häftig känsla!
En av våra vilodagar tog vi en dagstur över alla broar ut till Henningsvær också, mysigare liten stad får man leta efter!
Under hela tiden i Lofoten känns det som att jag gick omkring som i en drömvärld. Berg och turkosblått hav vart man än vände sig, alla de förväntningar jag hade på hur vacker miljön där skulle vara överträffades mångdubbelt. Att dessutom få vara där med de allra bästa människorna och bara få paddla varenda dag... Jag vill tillbaka så snart som möjligt!
 
 
Nattligt besök av en nyfiken och hungrig (men väldigt söt!) liten räv :)
 
 
 
I väntan på vattnet...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Campet precis nedanför Vågakallen
 
 
 
Paddlingsdag till Trollfjord
 
Dagliga morgonlektionen på stranden – tidvatten och väder var några av ämnena varje morgon
 
Turistar :)
 
Henningsvær
 
Nytt favoritord på norska!
 
Lägerliv
 
 
 
På min födelsedag överraskade klättrarna mig med tårta! <3
 
 
 
En liten liten prova på-klättertur fick jag följa med på också!
 
Det faktum att det var så vansinnigt kul och fint och härligt och bra väder och intensivt gjorde dock att vi kom hem till Kronoby igen totalt utpumpade med uppfyllda av alla upplevelser och nya lärdomar vi fått under speccen. Jag hade dessutom ett examensprojekt, där jag skulle hålla en paddelkurs och helgtur kombinerat, över helgen och vi kom hem från Lofoten på fredagen = full fart ett litet tag till. Men jag fick massa hjälp med att lasta kajaker, förbereda mat, packa utrustning och så av några i klassen så jag lyckades ändå på något mirakulöst sätt ro det hela i hamn ganska bra!