Tillbaka efter jullov!

Kom tillbaka från jullov i söndags kring lunch, skönt att komma fram i tid och kunna packa upp och så i lugn och ro. Och städa i ordning rummet hehe... Vi hade tömt en klasskompis rum på alla hans grejer precis innan lovet, lagt in dem i mitt rum och gjort en lång och jävlig skattjakt som ledde till min nyckel och hans saker som han skulle komma och hämta under lovet. Men han hade tydligen inte tid att flytta tillbaka allt under lovet så då låg allt i en enda oframkomlig röra på mitt golv på mitt rum när jag kom hem istället! Lade det i en fin hög utanför hans låsta dörr så jag blev av med det i alla fall 0:)
 
Kaos på rummet
 
Rätt nöjd med min kreation ändå
 
I måndags hade vi vår första skoldag för terminen, då vi gick igenom risktänkande och faror och hur man ska förhålla sig till dem. Kanske inte någonting som var helt nytt, men risker är ju någonting som är i princip oundvikligt att utsätta sig för ute på turer och olika äventyr vi hittar på, så det är alltid värt att påminna sig om. Efter lunch hade vi en genomgång av vad NFG-året kommer att gå ut på, schemat, speccarna och examen. NFG är alltså andra året på utbildningen, och i det året ingår en sex veckors specialisering inom antingen klättring eller paddling under hösten som vi elever får välja individuellt vilken av dem vi vill göra. Under speccen fördjupar man sig inom det man har valt. En del av klätterspeccen har man till exempel NFLarna på deras klättertur som brukar vara typ det första man gör i NFL, och paddelspeccarna har NFL på den lite senare paddelturen, vilket gör att NFGeleverna då får öva på att undervisa andra och därmed lite ledar- och guideegenskaper vilket är jättebra. Utöver det åker båda speccarna till Norge ett par veckor, där paddlarna får öva på tidvatten och klättrarna lär sig om glaciärer (bland en massa annat såklart). Det är ju dock det där med att välja vilken spec jag vill göra... Det är så himla svårt, och jag har verkligen ingen aning om vad jag ska välja. I ena sekunden känns det sjlvklart att välja paddel men i nästa känner jag mig lika sugen på klättring. Det är så mycket som ska tas in i beräkningen liksom.
 
Igår och idag har vi hur som helst haft isklättring och utrustningsreparation på schemat! Vi delades in i halvklass, där min halva klassen hade isklättring strax utanför Jakobstad igår och utrustningsreparation idag. Det var första gången jag isklättrade, så himla spännande och kul! På ett sätt tyckte jag det var rätt annorlunda mot bergsklättring, eftersom om det inte finns några uppenbara grepp kan du alltid köra in isyxan i isen precis ovanför dig. Men samtidigt tyckte jag det var svårt att våga lita på att stegjärnen sitter, jag har lättare för att lite på fötterna i bergsklättring än fötterna i isklättring. Men ändå kul att känna att jag utvecklas – i början av skolan när vi klättrade inomhus, när jag i princip aldrig klättrat tidigare, kittlades det lite i magen när jag kom högt upp och tittade ner. Sen blev det mindre läskigt men då drog klippklättringen igång och då tyckte jag det var lite läskigt att lita på att ankaret man byggt själv håller, och att våga lita på att fötterna är stabila på de grepp man hittar. Och nu när vi provat isklättring tycker jag det är lite spännande för att jag inte riktigt vågar lita på stegjärnen, samtidigt som jag inte alls har några problem med att klättra högt inomhus längre =) Så ger jag det bara lite träning tror jag att isklättring också kommer bli mindre obehagligt efter ett tag. Vet dock inte om jag någonsin kommer att sluta sätta hjärtat i halsgropen när man känner att greppen slinter och man börjar falla nedåt... Även om man vet så väl att man är säkrad, och det känns hur odramatiskt som helst när man själv säkrar när någon faller, så kittlas det ändå rejält i magen varje gång! Men det tror jag ändå är något som uvecklar mitt mod när det händer, så försöker se det som något positivt såklart! Jag har lite som personligt mål att anta lite fler utmaningar och inte fega ur situationer lika ofta, så ur den synvinkeln är ju detta den perfekta utbildningen eftersom vi utmanas hela tiden. Och att falla är ju kul så fort själva fallet väl har bromsats ;)
 
David har teknikgenomgång
 
Jag på isen
 
Utrustningsreparationen idag gick ut på att laga en del av skolans (eller våra egna) saker som behöver fixas, så som tält, en trasig pulka, en kanadensare, snowboard, en stav och en pulka som några elever börjat bygga på för flera år sedan men aldrig slutförde. Tycker det var en kul dag, lärde mig väldigt mycket om hur man kan reparera olika material, och en del om hur man bygger en pulka också! Till exempel försökte vi böja tillbaka en aluminiumstav som blivit skev, och då lärde Erik, vår lärare, oss att man kan ha på diskmedel utblandat med lite vatten på staven under tiden man värmer upp den, för när diskmedlet blir brunt av värmen vet man att den är tillräckligt varm för att böjas tillbaka. Det var coolt!
 
Erik visar hur man ska böja tillbaka en stav
 
Pulkafix
 
Här är en av våra lärares hundar, Ronja, som brukar vara med en del både på skolan och på turer. Mysigt att få lite hund här också! :)
 
Alpo lagar tält med fint stöd från Ronja
 
Ikväll tog jag en springtur och sen fixade vi potatis- och purjolökssoppa med gott bröd till middag :) Parallellt med det förberedde vi frukost och "luncher" till frysarturen som vi ska ha om några veckor. Den turen kommer vi att göra på vita blixtenskidor med pulka i en nationalpark en bit norrut i Finland, och förhoppningsvis kommer det att bli riktigt kallt några dagar åtmonstonde så vi får lära oss hur det går till att vara ute i så kallt väder helt enkelt. Eftersom kroppen måste jobba dygnet runt med att hålla värmen uppe, och vi också kommer att behöva jobba med att ta oss fram, så krävs det att vi får i oss maaaassor av energi under den turen, så luncherna (som man inte vill behöva stanna för att äta) kommer att bestå av snickerskakaor, chokladbollar, havrebomber och mackor. Frukosten blir ett alternativ till vanlig havregrynsgröt: en blandning av havregryn, müsli, torkad frukt osv, honung och smör som man blandar med varmt vatten. Känns som att jag kommer bli rätt trött på söta saker efter vinterturerna hehe.
 
Imorgon ska vi ha kvällskola för att kunna vara ute under dagen och få lite ljus, så istället för skola kl 9-15 blir det 15-20, och då ska vi gå igenom reparation av kläder och tjära vita blixtenskidorna, eftersom vi inte kommer att ha så mycket tid senare till det inför frysarturen. Det blir skoj :)

Kommentera här: