Tjära och expedition

Det funkade väldigt bra att ha skola på kvällen i torsdags tycker jag, var skönt att få göra lite vad man ville under dygnets ljusa timmar, för man blir lätt trött när man slutar precis när det börjar bli mörkt. Sen i skolan fortsatte vi med diverse utrustningsreparationsgrejer, och jag och några andra tjärade in skolans Vita Blixten-skidor som är dem vi ska använda på frysarturen sen om ett par veckor. Man gör det både för att få glid men även fäste tydligen, värsta supervallan ju ;) Det var första gången jag använde tjära överhvudtaget, så det var verkligen kul att lära sig, även fast det blev lite långtråkigt efter några skidor. Men vi tände helt enkelt ett par brasor nere vid vindskyddet som ligger vid skolan, bar ner skidor, en hög med trasor och några plåthinkar med tjära som vi värmde över elden. Värmde upp själva skidorna lite också och sen när tjäran värmts upp lite mer så den blev mer lättflytande strök man på ett tunt lager på skidornas belag, värmde upp dem igen över elden för att det skulle sjunka in lite, drog med trasa för att jämna ut, värmde upp lite till, strök lite till, värmde ännu en gång och drog sen bort den överflödiga tjäran med en trasa. Det var väldigt kladdigt, så efteråt hade jag både epoxi och tjära i rökluktande hår, hehe. Tur att det luktar gott i alla fall!
Vägen till vindskyddet var förresten en historia i sig, då det blåste som tusan och var heeelt galet halt överallt, och vi skulle köra ner en skottkärra med ved, bara det att skottkärrans hjul inte ville snurra, så vi gled ju mer än själva kärran om man säger så...
 
Kämpar på
 
David visar hur vi ska tjära in skidorna
 
 
Eftersom det vore lite tråkigt att vara inne och hålla på med reparation fyra dagar i rad fick vi på fredagen två alternativ där vi fick välja vad vi ville göra: antingen isklättring eller en något oplanerad sparkstöttingsexpedition på Kronobyån. Kände att det är inget jag skulle komma på att göra själv (det är det som är så kul med våra lärare, de hittar på så himla mycket roliga saker där man själv inte ser den möjligheten!) och förhoppningsvis ska vi isklättra mer nästa vecka så jag hängde på sparkexpeditionen. Genom Kronoby där skolan ligger går det en å som går ut i Larsmosjön, så expeditionen gick ut på att lära oss mer om is och öva på att lära känna isen. Vi nådde faktiskt ändå ut till Larsmosjön som ligger 6,5 km nedströms med bara ett ofrivilligt bad på vägen och lite testande av isar som var på gränsen till för svaga för att åka på. Kul var det hursomhelst! Sen blev det tacomiddag med alla i klassen som är kvar på skolan över helgen, alltid lika mysigt!
 
Expeditionen på väg ner till ån
 
Lunchpaus
 
När vi nådde ut till sjön åkte vi ett par kilometer på den också för att komma till upphämtningsplatsen, det var helt underbar is!
 
Alla sparkar ska surras fast på taket :)
 
Idag har vi varit in till Kokkola en sväng för att kolla på en rea som Intersport hade, gå på loppis och köpa lite andra saker vi behöver. Det var till och med lite sol mitt på dagen när vi gick där vilket kom lite som en chock för oss alla ;) Sen har jag bara städat rummet, lagat middag och lekt frisör!
 
När man ser solen för första gången på en månad gäller det att ha brillor på för att inte chocka kroppen

Kommentarer:

1 Mikaela:

Mysigt med spark!!!!

Svar: Superkul!!
outdoorliv.blogg.se

Kommentera här: